Dobrodošli u grad na četiri rijeke

Rijeka Kupa

Iz razloga nepoznatih čovjeku priroda je predvidjela da se u gradu Karlovcu susretnu četiri rijeke, te spoje u jedno ljepotu, nepredvidivost i snagu.

Najduža od njih rijeka Kupa izvire u nacionalnom parku Risnjak, između šumovitih brda i bujnih dolina, dolaskom u Karlovac u nju utiču Korana, Mrežnica (koja prvo utječe u Koranu) i Dobra te nas vodi sve do Siska gdje se spaja s rijekom Savom. Za rafting Kupa ima dovoljno vode samo u proljeće kada se otapa snijeg i nakon obilnih kiša. Kupa je vrlo prevrtljiva rijeka s nekoliko lica, ponekad mirna, ponekad brza, ponekad duboka, a ponekad vrlo plitka. Svaki dodir s Kupom bit će vam drugačiji, a svoje tajne otkrivat će vam malo po malo. Najveća misterija je u pitanju zašto rijeka koja izvire samo 30-tak kilometara od Jadranskog mora teče u sasvim suprotnom smjeru (prema unutrašnjosti), kao niti jedna druga rijeka na svijetu?

Rijeka Mrežnica

Zatim tu je Mrežnica - lijepa, mlada, svježa i najzelenija zelena rijeka koju ste ikada vidjeli! Skriva svoje tajne u kanjonu, a bogata je slapovima i kaskadama na kojima se u najtoplijem kolovozu možete osvježiti. Mrežnica je melem za oči i hrana za dušu - dozvolite joj da izliječi sve vaše brige i nevolje. Pogodna je za kupanje jer je ljeti topla. Veslanje je pogodnije u kanuima ili kajacima, a rafting kod viših vodostaja u proljeće ili jesen, kada je brža. U Karlovcu se zelena boja Mrežnice stapa i utječe u veću sestru Koranu.

Rijeka Dobra

Dobra - idealna za navalu adrenalina i osjećaj snage prirode - snažna, moćna, brza, trebate je poštivati! Dobra ima nadzemni i podzemni tok, a teče između brda obraslih zelenim šumama. Nakon što u Ogulinu ponire, ponovo izvire nedaleko od HE Gojak gdje pojačana vodom iz hidroelektrane postaje divlja i uzbudljiva. Njeno ime Dobra (eng.- good) nemojte uzeti zdravo za gotovo! Lijepo je uživati u prekrasnom krajoliku uz odmor i kupanje.

Rijeka Korana

Rijeka Korana nastaje kao nastavka Plitvičkih jezera. Kanjon rijeke Korane krije mnoštvo slapova od kojih su najljepši oni na gornjem toku rijeke. Dolaskom u Karlovac, teče kroz gotovo sam centar grada, gdje je vrlo pitoma i blaga i gdje je mnogo djece naučilo plivati, ali i družiti se uz razne igre na vodi. Kada se Europa suočila s velikim Turskim Carstvom u XV st., Beč je sagradio obrambene zidine - grad Karlovac - na obalama Korane. Vjerovali su da će duboka zelena rijeka koja je punila šančeve oko zidina spasiti grad, ali i cijelu Europu od najezde turskih osvajača.