Karlovac

Luka i Fabijan veslat će Zelenim srcem Hrvatske!

Objavljeno 12.6.2017.×

Osječanin Luka Olvitz(29)  i Fabijan Đurić(32)  iz Slavonskog Broda odlučili su podići svoje granice stoga ove godine planiraju preveslati dvije duge dionice na dvije potpuno različite rijeke, u samo deset dana. Veslat će Kupom i Dunavom.

Luka i Fabijan ovaj veslački projekt započeli su još 2015. godine kada su kroz divljinu, potpuno sami i bez ikakve sigurnosne pratnje preveslali rijeku Dravu od Varaždina do Osijeka, dionicu dugu 220 kilometara u trajanju od 4 dana. Nakon toga su u proljeće 2016. godine u jednom izuzetno napornom pothvatu uspjeli preveslati gotovo cijeli tok rijeke Save kroz Hrvatsku, od graničnog prijelaza Bregana ( Slovenija ) do grada Županje, dionicu dugu 450 kilometara dvojac je veslao u komadu punih 11 dana.

Ove godine dečki će veslat dvije dionice a na svoj novi pothvat krenut će 15. lipnja u 05:00 sati iz Ozlja. Prvo planiraju preveslati rijeku Kupu. Dionicu dugu 169 kilometara veslat će najmanje 4 dana, od Hidroelektrane Ozalj do grada Siska, gdje ona ujedno i završava ulijevanjem u rijeku Savu. Nakon toga uzimaju samo jedan ili dva dana koja su im potrebna za transport i pripremu opreme te kreću na granicu s Mađarskom ( mjesto Batina ) odakle će pokušati preveslati Dunav do Novog Sada. Ako sve bude po planu dionicu na Dunavu dugu 173 kilometra trebali bi završiti u nedjelju 25. lipnja. Time bi ovaj veslački tandem uspješno završio svoj trogodišnji projekt te na taj način ujedno i zatvorio poglavlje u kojem su uspjeli preveslati četiri najduže i protokom najveće rijeke u Hrvatskoj.

 Same ekspedicije poznate su i po tome što za vrijeme trajanja ne ulaze u naseljena mjesta kroz koja prolaze. Noći provode isključivo u divljini, u šumama i na sprudovima uz samu obalu rijeke. Potrebnu količinu hrane i vode nositi će sa sobom te nemaju sigurnosnu pratnju. Nerijetko su svoj kamp postavljali i na minsko sumnjivim područjima no snalaženje u tako nepredvidivim uvjetima sigurni smo ni jednom ni drugom doista više nije strano. I unatoč ozljedama dvojac se kroz pola godine uspio dobro pripremiti.

Zeleno srce Hrvatske donacijom ih je opremilo za put.

Ozljani će ih 15. lipnja ujutro ispratiti a karlovčani će ih dočekati  na pristaništu na Gazi i poželjeti im sretan nastavak putovanja.

Tim aktivnog odmora naše destinacije zajedno sa Lukom i Fabijanom naći će se nakon ekspedicije i skupa prokomentirati krajolik rijeke Kupe od Ozlja do Karlovca. Analizirat će se da li je taj potez pogodan za ponudu turističkih usluga vožnje čamcima. U analizi pridružit će im se i tim Aurora Colapis - žitna lađa Zora.

  • Hrvatski
  • English
  • Deutsch

Meteo Karlovac

Zrak 22.0°C

Temp. zraka

Voda 26.7°C

Temp. Foginovo
Vlaga 84%
Tlak 1012.9 hPa
Vjetar 0.0 km/h
UV UV 0.0
Hrvatska - Puna života

Pratite nas...