Izložba "Dječje igračke iz hrvatske baštine" do 15. veljače 2018. godine u galeriji Vjekoslav Karas.

        U Galeriji "Vjekoslav Karas" 15. posinca 2017. godine otvorena je izložba "Dječje igračke iz hrvatske baštine"  Etnografskog muzeja, Zagreb koju možete pogledati sve do 15. veljače 2018. godine.

    Izložba predstavlja bogatstvo i raznolikost djrčjih igračaka u Hrvatskoj, a izložene igračke specifične su svojom izvornošću, rijetkošću, funkcijom i ljepotom. Igračke su izrađivane od kraja 19. stoljeća.

       Preko tristo predmeta iz Zbirke Etnografskog muzeja iz Zagreba izrađenih od drveta, keramike i šiblja, poput životinjskih likova, svirala, dječjeg namještaja, prijevoznih sredstava, keramičkih predmeta, alat iz majstorske radionice i vrlo rijetki dokumenti "Zadruge Vidovec" te filmovi snimljeni u Stubičkom i Bistričkom Lazu, Tugonici, Turnišiću, Mariji Bistrci, Gornjoj Stubici, Globočcu i Vidovcu kojima su predstavljeni majstori i radionice u kojima nastaju drvene i keramičke dječje igračke izloženi su na suvremen i atraktivan način. 

    Na izložbi s djeca mogu igrati igračkama, slagati velike puzzle i crtati, ali i opipati materijale iz kojih su igračke nastale te se upoznati s postupcim izrade. 

   Izložba je nastala u sklopu projekta "Svijet igračaka" Etnografskog muzeja, a s velikim uspjehom gostovala je u Lepoglavi, Slavonsom Brodu, Osjeku, Pazinu, Virovitici, Velikoj Gorici, Požegi, Šibeniku, Dubrovniku i Livnu u Bosni i Hercegovini.

         Autrica izložbe je dr.sc. Iris Biškupić Bašić, a autorica likovnog postava Nikolina Jelavić Mitrović.